Pár egyszerű lépés a bolygó védelméért

Mára már teljességgel nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt évtizedek életvitele hosszútávon fenntarthatatlan lesz. A Föld megóvása érdekében változtatnunk kell a szokásainkon és sokkal környezettudatosabban kell gondolkodnunk. Sokan a kormányoktól és a mindenkori vezetéstől várják a probléma megoldását, ám az igazság az, hogy egyénként is rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért.

Elsősorban a felesleges vásárlásokról kell leszokni, hisz a legtöbb ilyen nem más, mint a divat és a lemaradástól való félelem kiváltotta impulzusvásárlás. Semmi szükség arra, hogy évente lecseréljük a telefonunkat, ahogy az is felesleges pénz (és energia) pocsékolás, ha megvesszük a huszadik pár cipőt, vagy a harmincadik táskát. Erről persze nagyon nehéz leszokni, de első lépésként ezzel tehetünk a legtöbbet a bolygó megmentéséért. Emellett azonban egyszerű kis változtatásokkal is hatalmas eredményeket érhetünk el. Ne gondoljunk nagy dolgokra: hosszútávon azzal is sokkal kevesebbet szennyezünk, ha vásárlásaink során mindig odafigyelünk arra, hogy vigyünk magunkkal szatyrot és újrafelhasználható szütyőket, így egy-egy ilyen boltlátogatás során nem keletkezik újra és újra felesleges műanyag hulladék. Talán jelentéktelennek tűnik, ám ha belegondolunk, hogy évente hányszor megyünk vásárolni és az hány darab – feleslegesen – megvásárolt szatyrot jelent, mindjárt ráeszmélünk, hogy ez igenis fontos apróság.

Akárcsak a műanyag tárolóedények és kulacsok használata. Hisz ha minden nap viszünk magunkkal ételt, illetve italt a munkába (vagy épp iskolába), ahelyett, hogy vennénk, az éves szinten rengeteg szeméttől mentesíti a környezetünket. Ha pedig már a szemétnél tartunk, a szelektív hulladékgyűjtés infrastruktúrája egyre jobb, gyakorlatilag minden sarkon találunk ilyen tárolókat, mindössze annyi a dolgunk, hogy átszoktatjuk magunkat arra, hogy az újrahasznosítható hulladékot külön gyűjtsük. Beletelik ugyan egy kis időbe, míg ez megszokottá válik, ám utána már teljesen természetes lesz, hogy a műanyagot, üveget, papírt nem dobjuk a többi közé.