Penész a lakásban? – akár allergiát is okozhat!

Mindannyian jól ismerjük a falakon megjelenő penészfoltokat, és a velük járó kellemetlen, dohos szagot. Megelőzésére azért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert hosszabb időn keresztül a levegőbe kerülő penész spórák akár allergiás megbetegedésekhez is vezethetnek.

Az otthonokban jelentkező penészesedésért sok esetben az elégtelen hőszigetelés tehető felelőssé. Elsősorban régebbi építésű ingatlanok esetében szokott ez problémát jelenteni, de az új ingatlanok sincsenek teljes biztonságban. Felújítás alkalmával érdemes odafigyelni a homlokzati rendszer felújítására, de a nyílászárók állapota és azok beépítésének szakszerűsége sem elhanyagolhatóak. A hagyományos homlokzati hőszigetelő rendszerek mellett létezik ma már olyan falfesték is, amely egyedi összetételénél fogva gondoskodik arról, hogy az ingatlanban meleg legyen télen, és a páralecsapódás ne találjon hideg felületeket a falakon.

Az ingatlanok használata során sok nedvesség kerül a levegőbe, éppen ezért nagyon fontos, hogy a mosás, tusolás, vagy főzés után azonnal szellőztesse át alaposan a lakást, ezzel elvezetve a felesleges nedvességet. Ha ez nem így történne, akkor a falakon keresztül igyekezne távozni az, átnedvesítve a falfelületeket, ami megfelelő táptalajt képez a penészgomba kialakulásának. Ingatlanhasználati szokásai és a megfelelő hőszigetelés együttesen gondoskodnak arról, hogy a belső mikroklíma évszaktól függetlenül egészséges maradjon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az allergiás megbetegedésekért sok esetben az olyan lakáson belüli tényezők tehetőek felelőssé, mint a falakon megjelenő penészesedés. Előzze meg annak kialakulását, és tartsa otthona levegőjének páratartalmát az optimális szinten, akár kifejezetten erre a célra kialakított páramentesítő készülék használatával!