Potenciális új cél a gyulladásos betegségek leküzdésére

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan gyógyszerszerű vegyületeket tárt fel, amelyek blokkolják a gyulladást, potenciálisan megnyitva az utat számos betegség – köztük a COVID-19 – új kezelése előtt.

A WEHI docense, Seth Masters és kutatócsoportja felfedezte, hogy a vegyület megakadályozhatja a kulcsfontosságú gyulladásos fehérje, a CD14 szabályozását. A felfedezést nemrég publikálták az EBioMedicine-ben. A gyulladás testünk természetes reakciója a fertőzésre – mondta Masters docens. „Kezdetben segít a fertőzés leküzdésében – de a túl sok gyulladás számos krónikus és akut betegséghez kapcsolódik” – mondta. „Egy olyan vírusos betegségben, mint a COVID-19, egyes betegek túlzott gyulladást tapasztalnak – úgynevezett” citokinvihart „-, amely kórházi kezeléshez vagy halálhoz vezethet. A CD14 útvonal blokkolása csökkentheti számos betegség súlyosságát, és életeket menthet meg.

A csapat a CD14 nevű fehérjére összpontosította kutatását, amely megtalálható bizonyos gyulladásos immunsejtekben, az úgynevezett makrofágokban. „A CD14 feladata a fertőzés felderítése, segítve a gyulladást a kórokozó megtisztításában. De tudjuk, hogy a CD14 mennyisége növekszik a makrofágokon a gyulladás előrehaladtával, amely potenciálisan kikerülhet az ellenőrzés alól, ami a fertőzések vagy más betegségek rosszabb kimeneteléhez vezethet. „Csapatunk a CRISPR technológiával olyan géneket keresett, amelyek elősegítik a CD14 szint emelkedését. „Számos igazán érdekes gént találtunk, amelyek kritikusak voltak – és amikor ezeket a géneket kikapcsoltuk, megakadályozhatták, hogy a CD14 által vezérelt gyulladás elárassza a testet. „Érdekes módon egy gyógyszerszerű inhibitor blokkolja az egyik ilyen gén által termelt fehérjét. Megállapítottuk, hogy ez a vegyület blokkolhatja a CD14 növekedését” – mondta Masters docens.