Projektor vagy TV? Így döntheted el!

Életünkben még mindig központi szerepet tölt be a tévénézés, igaz a különböző streaming szolgáltatók  térnyerésével egyre kevésbé hangsúlyosak a kereskedelmi csatornák. Azonban bármilyen tartalmat is fogyasztunk, előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor úgy döntünk, hogy itt lenne az ideje benevezni valami minőségibb megjelenítőbe.

Régebben egyszerű dolgunk volt. Elballagtunk a nekünk szimpatikus műszaki áruházba és megvásároltuk azt a tévékészüléket, ami épp kapható volt és amit a pénztárcánk is engedett. Az elmúlt években azonban erőteljesen csökkent a tévék ára és a választék ugrásszerűen megnövekedett. Persze ezek közül még mindig nem lehetetlen választani, ám mi van akkor, ha mi valami grandiózusabbra vágynánk? Hogy ha szeretnénk átélni a valódi moziélményt, de a saját nappalinkban? Hisz ott projektorokkal oldják meg az óriási képátlót, de ezt megtehetjük mi is? Vagy az ár gátat szab ezeknek a vágyaknak?

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a mozikban használt projektorok ipari, nagy teljesítményű gépek, áruk egy luxusautó (új) árával vetekszik. Szerencsére keveseknek adatik meg, hogy a nappali fala olyan méretű legyen, amihez egy ilyen masina szükségeltetik, úgyhogy egy lakossági felhasználásra szánt gép tudása a legtöbb háztartásba bőven elegendő. Azt bátran kijelenthetjük, hogy egy projektor az szinte mindig költségesebb, mint egy televízió, ám a magasabb árnak meg van a maga jutalma. Ugyanis egy hétköznapi szobában is képes két és fél, de akár három méteres képátlót vetíteni, ami olyan lépték, amit tévével képtelenség utolérni. Hogy milyen készüléket válasszunk, az egyéni preferencia kérdése. Amennyiben csak este használjuk, akkor nyugodtan nézelődhetünk a ledes, vagy a lézeres gépek közt, hisz a hagyományos, lámpás masináknak leginkább nappali fény mellett van létjogosultsága. A teljes élményhez szükség lesz még egy megfelelő vászonra is, de ennyi befektetéssel hosszú évekre nappalinkba varázsolhatjuk a valódi moziélményt. Azonban ha egyáltalán nem fontos a nagy képméret, akkor szinte biztosan jobban járunk egy televízióval, hisz az minden fényviszonyban tökéletes képet ad, jóval alacsonyabb áron. Nekünk kell tehát eldönteni, hogy mit is szeretnénk, ám azt jó tudni, hogy minden igényre van már megfelelő megoldás.