Striák okozta betegség

A legtöbb nő találkozott már a striákkal, amelyek általában a hason, combon, fenéken, valamint csípőn jelennek meg. A striák olyan vöröses fehér csíkok, amelyek gyöngyházfényűek, és a kötőszöveti rostok elszakadása következtében keletkeznek. A csíkok kialakulásában fontos szerepet játszik a genetika is, de ezektől a szépséghibáktól lehetetlen teljesen eltüntetni.

A striák leggyakrabban hirtelen növekedés, fogyás, hízás után alakulnak ki, de a terhesség is befolyásolja a kialakulásukat. A legtöbb esetben ezek a csíkok csupán esztétikai hiba, és nem gyakorolnak hatást a szervezet egészségi állapotára. Tudni kell, hogy vannak olyan esetek, amikor ezek az elváltozások olyan hormonális betegségre hívják fel a figyelmet, amelynek neve Cushing szindróma. Ennek a problémának a hatására a mellékvesekéregben található kortizol nevű hormon túltermelődik. A betegség mögött állhat a sejtek túl működése, de olyan betegség is, mint az agyalapi mirigy daganat. A mellékvesekéregben található hormonok felelősek azoknak a kötőszöveti sejteknek a működéséért, amelyek célja a fehérjék lebontása.

A Cushing szindróma tünetei nehezen felismerhetőek, ezért sok esetben még a szakemberek sem tudják megállapítani, hogy jelen van-e a betegség a szervezetben. A szindróma az alábbi tünetekről ismerhető fel: inzulinrezisztencia, alacsony testmagasság, túlsúly, libidó hiánya, ödéma, fáradékonyság, menstruációs probléma, sérülékeny bőrfelület. A betegség kezelését megelőzőleg meg kell állapítani, hogy mi az oka a mellékvesekéreg túlműködésének. A Cushing kór könnyen és egyszerűen kezelhető gyógyszerek által, de rosszindulatú daganat esetén műtétre van szükség. Lényegesen fontos, hogy a problémával kapcsolatban tanácsokat kérjen szakemberektől.