Száloptikás ultrahangos képalkotó szonda a jövőbeni nanoméretű betegség diagnosztikához

A Nottinghami Egyetem tudósai kifejlesztettek egy ultrahangos képalkotó rendszert, amely egy hajszálvékony optikai szál hegyére telepíthető, és beilleszthető lesz az emberi testbe, hogy 3D-ben megjelenítse a sejtek rendellenességeit.

Az új technológia mikroszkopikus és nanoszkópikus felbontású képeket állít elő, amelyek egy napon segítenek a klinikusoknak a nehezen hozzáférhető testrészekben, például a gyomor-bél traktusban élő sejtek vizsgálatában, és hatékonyabb diagnózist kínálnak a gyomorráktól a bakteriális agyhártyagyulladásig terjedő betegségek esetén. A technológia által nyújtott magas szintű teljesítmény jelenleg csak a legmodernebb kutató laboratóriumokban lehetséges, nagy, tudományos eszközökkel – míg ez a kompakt rendszer képes a klinikai körülményeket biztosítani a betegellátás javítása érdekében. A Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanács (EPSRC) által finanszírozott innováció csökkenti a hagyományos fluoreszcens címkék – a sejtbiológia mikroszkóppal történő vizsgálatra használt vegyszerek szükségességét is, amelyek nagy dózisban károsak lehetnek az emberi sejtekre.

A tanulmány szerzője, Salvatore La Cavera, az EPSRC doktori díjas munkatársa a Nottinghami Egyetem Optikai és Fotonikai Kutatócsoportjától azt mondta az ultrahangos képalkotó rendszerről: „Hisszük, hogy képes megmérni a minta merevségét, biológiai kompatibilitását és tulajdonságait. Az endoszkópos potenciál mind megkülönbözteti őket, miközben hozzáfér a nanomérethez. Ezek a tulajdonságok felállítják a technológiát a testen belüli jövőbeni mérésekhez; a minimálisan invazív kezelési pont diagnosztika végső célja felé. ” Jelenleg a prototípus stádiumában a non-invazív képalkotó eszköz, amelyet a kutatók „fononszondának” neveznek, beilleszthető egy szokásos optikai endoszkópba, amely egy vékony cső.