Szappankészítés házilag

A boltban kapható szappanok számos olyan hozzávalót tartalmaznak, amely a bőr- és környezetbarát termékek kedvelőinek nem lehet túlzottan szimpatikus. Ezen megismerése után sokan kezdenek el barátkozni a házilag készített szappan gondolatával. És érdemes is megpróbálkozni vele, hiszen az egész nem egy nagy ördöngösség, és kedvünkre készíthetünk olyan szappant, amilyent csak akarunk.

Ahhoz, hogy teljesen természetes szappant készítsünk, kizárólag jó minőségű és természetes hozzávalókat alkalmazhatunk. Ugyanis semmit nem érünk el akkor, ha különféle mesterséges illatanyagokat vagy színezékeket is hozzáadunk. Ez persze azt jelenti, hogy meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy a szappanunk nem lesz sem kimondottan színes, sem kimondottan illatos. A természetes hozzávalók ugyanis mindezt nem képesek olyan szinten biztosítani, mint a mesterségesek. Persze minőséges illóolajokkal és növényekkel kaphat a szappanunk színt és illatot is, de messze nem olyan intenzívet, mint a boltban kapható termékek esetében. Bárhogy is legyen, ha házilag szeretnénk szappant készíteni, szükségünk lesz zsírokra vagy olajokra, nátronlúgra és valamilyen folyadékra. Ezen ugyanis az alapkellékei a szappannak.

Zsírok esetében használhatunk állati zsírt és növényi olajt is. Igen gyakori alapanyaga a szappannak például az olívaolaj, mely önmagában is használható zsírként, azonban a többi esetében érdemes keverni a különféle zsírokat/olajokat. A választott zsírokat/olajokat nátronlúggal kell elvegyíteni, amelynek a mennyisége a zsír súlyától függ. Általában 1 kg zsiradékhoz 110-120 g nátronlúgot kell tenni. Majd ehhez még valamilyen folyadéknak is kell mennie. Ez lehet víz, gyümölcslé vagy valamilyen tea, de akár tej is. Mennyiségileg pedig körülbelül az összes zsír súlyának egyharmada szükséges belőle.

Ha házilag készítünk szappant, akkor a természetes alapanyagok végtelen variációja áll előttünk, ugyanis miután kiismertük a szappankészítés csínját-bínját szabadon keverhetjük a gyógynövényeket, folyadékokat, zsiradékokat és illóolajokat. Kezdőknek azonban mindenképpen megéri előbb egy könnyebb, jól bevált recepttel próbálkozniuk, hogy tapasztalatot gyűjtsenek, mielőtt teljesen a szappangyártás függőivé nem válnának.