Szennyezés és gazdaságosság: A műholdas adatok összefüggéseket tárnak fel

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése régóta hajtja a világgazdaságokat, miközben hozzájárul a levegőszennyezéshez és az üvegházhatású gázok felhalmozódásához. A csaknem két évtizedes műholdas adatok új elemzése azt mutatja, hogy a gazdasági fejlődés, a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és a levegő minősége szorosan összefügg a kontinentális és az országos skálán, de a Penn State tudósai szerint nemzeti szinten leválaszthatók.

„Tudjuk, hogy a légszennyezés és a gazdasági fejlődés összefügg egymással, de szeretnénk tudni, hogy milyen szorosan változtatják meg ezt cselekedeteink” – mondta Ruixue Lei, a Meteorológiai és Légkörtudományi Tanszék posztdoktori kutatója. „Megállapítottuk, hogy nem eredendően kötődnek egymáshoz, és a kedvező politikák alapján leválaszthatók.” Míg korábbi kutatások feltárták a levegőszennyezés, a fosszilis üzemanyagok kibocsátása és a gazdasági növekedés összefüggéseit, a tanulmány elsőként vizsgálja mindhármat együtt, hogy meghatározzák hosszú távú, globális kapcsolataikat – közölték a tudósok. „Ennek a tanulmánynak az a jelentősége, hogy műholdakból származó adatokat használtunk először annak bizonyítására, hogy valójában nincs szükségünk a környezetünk feláldozására, miközben növekedő gazdaságunk van” – mondta Sha Feng, a meteorológia kutató egyetemi adjunktusa és a légköri tudományok szakértője.

„Ez a kapcsolat szétzúzható, de az országoknak infrastruktúra vagy politikai támogatásra lehet szükségük annak megvalósításához.” A csapat 18 éves műholdas adatot elemzett az antropogén aeroszolok légköri mennyiségének és a fosszilis tüzelőanyagok széndioxid-kibocsátásának becsléséről az Open-Data Inventory for Anthropogenic Carbon adatbázisból, hogy meghatározza az antropogén kibocsátást kontinentális és országos méretekben. Ezután összehasonlították ezeket a megállapításokat az egyes országok bruttó hazai termékének adataival.