Szokások, amelyektől gyorsabban öregszik a bőrünk

Sajnos a bőrünk az egyik leginkább mostoha sorsra ítélt szervünk, sőt, legtöbben nem is tekintenek rá így, egyszerűen csak elfogadják hogy van, betölti a védelmi szerepét, és kész. Pedig a bőrünk hihetetlen fontos feladatot lát le, megóvja az egész testünket, éppen ezért nagyon is megérdemelné a törődést, noha ezt sok esetben nem kapja meg.

Hisz legyünk őszinték, kinek van arra ideje, hogy mindig megfelelően hidratálja magát, testápolókat használjon, napszaknak megfelelő arckrémmel kenje magát, bőrgyógyászhoz, kozmetikushoz járjon, mert ez mind-mind rengeteg időt vesz igénybe. Ám még ha nem is adjuk meg ezt a plusz törődést, már az is elég lehet, ha nem károsítjuk pluszban. Mert bizonyos – teljesen hétköznapi – szokásokkal bizony sokkal többet ártunk a bőrünknek, mint ahogy azt esetleg gondolnánk. Óriási galibákat okoz a hirtelen súlyvesztés és súlygyarapodás, és nem csak akkor, ha nagymértékű – hisz olyankor nyúlik a bőr -, hanem már pár kilogrammos ingadozásoknál is gond, mert az alsó rétegekben lévő zsír elvesztése ráncokhoz vezethet.

Ugyancsak nem meglepő, hogy a helytelen táplálkozással is rengeteget ártunk. Főképp a túlzott cukorbevitel káros, hisz annak hatására a kollagén nem látja el megfelelően a feszesítő szerepét. Számtalanszor hallani arról is, hogy a dohányzás tönkreteszi a bőrt, ám jóval kevesebbet beszélnek arról, hogy a mozgáshiány is hasonló eredményre vezet. Ugyancsak – sokszor figyelmen kívül hagyott – rizikófaktor az éjszaka. Nem csupán azért, mert a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás bizony kiütközik a bőrünkön, hanem azért is, mert ha nem tisztítjuk meg a pórusainkat kellőképp lefekvés előtt – ne adja az ég, sminkben alszunk el -, azzal rengeteget ártunk, hisz nem tud lélegezni a bőrünk. Alapvetően elmondható, hogy az egészséges életmód – táplálkozás, mozgás, pihenés – számít a leginkább, ám ha nem megfelelően ápoljuk és tisztítjuk a bőrünket, akkor szinte garantálható, hogy idő előtt veszít a tökéletességéből és a feszességéből.