Szükség lehet-e még a linkmegtagadó eszközre?

Az angol webmester fórumokon szárnyra kapott a hír, hogy hamarosan érkezik a Google Pingvin algoritmus legújabb verziója. De mi is az a Google Pingvin és kell-e férni tőle?

A Pingvin nem más, mint a Google egy büntető algoritmusa, amely a manipulatív bejövő linkekkel ügyeskedő honlapokat próbálja szűrni. Érdekességként mindenképpen el kell mondani, hogy a Pingvin futása már majdnem egy éve várat magára, így valóban időszerű lenne az új verzió megjelenése. Ha minden igaz és hihetünk a pletykáknak és a félhivatalos bejelentéseknek, akkor már nem kell sokáig várnunk. De miért is várjuk ennyire?

Nyilván senki nem szeretne büntetésbe kerülni, viszont a most várható algoritmus frissítés szükséges ahhoz, hogy a korábban büntetett honlapok újra versenybe szállhassanak. Egyre kevesebb ilyen van, hiszen a büntetett honlapokról nemes egyszerűséggel lemondtak a tulajdonosaik; egyszerűen nem látták értelmét, hogy időt és pénzt fordítsanak egy olyan honlapra, ami nem hoz ügyfeleket és vásárlókat. Ezek a honlapok jelentős része a kukában kötött ki.

Fontos tudni, hogy a Google a webmesterek rendelkezésére bocsátott egy úgynevezett linkmegtagadó eszközt, amely segítségével bárki elutasíthatta a honlapjára mutató rossz minőségű linkeket. A gyanakvó webmesterek ezt úgy értelmezték, hogy a Google adott egy eszközt, amivel a webmesterek saját magukat árulták el. Ez a vélekedés valószínűleg nem áll messze a valóságtól.

Nagyon nehéz megmondani, hogy a linkmegtagadó eszköz használata segíthetett-e a büntetés feloldásában vagy egyedül a linkek tényleges törlése vezetett eredményre. Azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy a magyar nyelvterületen büntetést okozó katalógusok alig néhány kivétellel mind megszűntek létezni. Tehát megszűntek a büntetés okai, így sok webmester most reménykedik, hogy régi honlapjait érdemes lesz újra kezelésbe venni.