Teljes árnyékban nővő növények

A teljes árnyékban nővő növények keresése kihívásokkal teli munka. A kihívások a napfény követelményeinek meghatározásával kezdődnek, ezért először az ezekre vonatkozó kifejezésekkel kell tisztában lenni.

Árnyékos kert tervezésekor könnyen figyelmen kívül hagyhatja a cserjéket (sok kertész az egynyári és évelő virágos növények felé húzódik). De ne feledkezzünk meg a cserjékről, mivel ezek biztosítják az ültetési ágy struktúráját és hátterét, amelyet olyan szívesen tölt be a kisebb, mutatósabb növényekkel, amelyek hajlamosak kiugrani a kert közepéig. A cserjék örökzöldek, amelyeket lombjuk miatt termesztenek, és nagy értéket adhatnak egy árnyékos kertnek. Az évelő növények, különösen azok, amelyek virágoznak, pótolhatják a színváltozatot és a drámai szezonális megjelenítést, amelyet az örökzöld cserje nem képes biztosítani.

Az évelők által biztosított virágokat egészítsük ki jól elhelyezett, virágzó egynyári növényekkel. Ne feledje, hogy az északi régiók egynyári növényei közül sok valóban évelő a világ melegebb részein, ahonnan erednek (a legtöbb esetben a trópusokon). Ezek a növények túl gyengék ahhoz, hogy túléljék a hideg-téli éghajlatot. Ezeket a növényeket egynyáriaknak nevezik nem életciklusuk miatt, hanem azért, mert így használják őket kertekben hidegebb éghajlaton. A teljes árnyékolású talajtakaró növények különösen akkor hasznosak, ha nagy mennyiségű árnyékos földet kell lefednie, ha nem akar évelőket vagy évente újra telepíteni egynyári növényeket. Az árnyéktűrő kúszónövények némileg korlátozottak, különösen, ha olyan virágzó kúszónövényt keres, amely hideg-téli éghajlaton is szívós. A bostoni borostyánt lombja, nem virága miatt termesztik. Sajnálatos módon ez a lombozat ősszel nem olyan színes, ha teljes árnyékban termesztik, de ez is használható árnyékos kertben.