Tényleg ördögtől való az áruhitel?

Noha egy rendkívül népszerű konstrukció, gyakran hallani, hogy nem épp a legbölcsebb dolog élni vele. De valóban minden esetben csak rosszul járhatunk egy áruhitellel, vagy okosan megválasztva és alaposan mérlegelve akár még szerencsésebb is lehet, mint a készpénzes vásárlás?

Az ember alapvetően gyarló és ezzel nagyon nincs is mit tenni. Ha valamire úgy igazán fáj a fogunk, akkor azt szeretnénk a lehető leggyorsabban a magunkénak tudni, sok esetben még úgy is, ha jóval nagyobb terhet jelent, mint amit a pénztárcánk épp elbír. Ilyenkor két választásunk van. Vagy türelmesen várunk és kitartóan spórolunk, vagy hitelből oldjuk meg a vásárlást. Az előbbi ugyan kitűnő jellemformáló módszer, hisz a türelmet is tanulni kell, ugyanakkor sokszor nem vezet eredményre. Óriási akaraterőre van ugyanis szükség ahhoz, hogy adott esetben évekig kitartóan félretegyünk és ne veszítsük el a motivációnkat, azaz ne hagyjunk fel a spórolással menet közben és költsük el valami másra az addig összegyűjtött megtakarításunkat. Ezzel szemben az áruhitel segítségével megvett termék törlesztőrészleteit muszáj kifizetni, így nem nagyon kell egyéb ösztönző erő a takarékoskodásra.

Az áruhitel ugyanakkor körültekintést és alapos megfontolást igényel. Egyrészt minden esetben tüzetesen meg kell vizsgálni a kamatkörnyezetet és az kiszemelt ajánlatot – különös tekintettel a teljes hiteldíj mutatóra – és a várható infláció alapján ki kell számolni, hogy valójában mennyibe is fog kerülni számunkra maga a hitel. Rengetegszer találkozhatunk kitűnő akciókkal – sőt, a 0 százalékos THM is előfordul -, ilyenkor ez remek alternatívát jelenthet a készpénzes vásárlással szemben. Sokkal veszélyesebb lehet ugyanis, ha egy nagy értékű terméknél a biztonsági tartalékunkat használnánk fel, ezzel kicentizve a büdzsét és védtelenül hagyva magunkat. Ugyanakkor akárcsak más – nagyobb volumenű – hitelek esetében, itt is felelősségteljesen kell gondolkodnunk és csak akkor élni a lehetőséggel, ha anyagi helyzetünk azt biztosan elbírja, hosszú távon is.