Tiltott élelmiszer-kombinációk

Csak egészséges, zsírszegény ételeket eszik, de állandóan puffadtnak érzi magát, és napról napra felhalmozódik? Lehetséges, hogy rossz módot választanak az ételek kombinálására. A különböző élelmiszerek különböző sebességgel emésztődnek, eltérő áthaladási idejük van a gyomor-bélrendszerben, és eltérő pH-környezetet igényelnek: a fehérjéknek savas, míg a szénhidrátoknak lúgos környezetre van szükségük a lebontáshoz.

Ezenkívül a magas fehérjetartalmú ételek és a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása elősegíti a gázképződést, a puffadást, a nehéz emésztést, és ezáltal a tápanyagok rossz felszívódását. A húst soha nem szabad szénhidrátban gazdag ételekkel párosítani. Ennek az az oka, hogy a gyomor nem tudja megfelelően megemészteni ezt a kombinációt, és emésztési zavar tünetei jelentkeznek. A gyomornak legalább fél órára van szüksége e két élelmiszerkategória között. Az emésztés megkönnyítése érdekében a húst friss saláták mellé fogyaszd. Az a hiedelem is létezik, hogy nem egészséges húst burgonyával enni. Bár valóban „nehéz” kombináció a gyomornak, a húst kis mennyiségű burgonyával is fogyaszthatjuk, ha pároljuk vagy sütjük és ha mellé salátát is teszünk.

Tészta paradicsomszósszal: Gyakori és egészségesnek tartott kombináció, ez étkezés után heveny fáradtság érzését válthatja ki, mivel a gyomor nehezen emészti meg a szénhidrátok (tészta) és a savas ételek (paradicsomszósz) kombinációját. Azonban nem mindenki tapasztalja ezeket a kellemetlen hatásokat, különösen, ha a paradicsomszószt frissen főzték megfelelően, és minimális adalékanyagot tartalmaz. De a kellemetlen hatások annál kifejezettebbek, minél feldolgozottabb a paradicsompüré, és számos adalékanyagot tartalmaz, beleértve a hozzáadott aromákat, húst vagy egyéb összetevőket és tartósítószereket. Ezenkívül a paradicsomleves almasavat és citromsavat tartalmaz, ami túlzottan savassá teszi a gyomrot.