Tisztaság és sterilitás

Az egyik legfontosabb tudnivaló az, hogy a tudósok szerint a COVID-19 elsősorban a fertőzött egyénekkel való szoros kapcsolat révén terjed. Noha fertőzni lehet egy korábban fertőzött felület és arc megérintésével, a bizonyítékok azt mutatják, hogy ez az átviteli út kevésbé valószínű.

Kezdjük néhány, gyakran felmerülő kifejezés áttekintésével, és vessünk egy pillantást a leggyakoribb és leghatékonyabb eszközökre, amelyekkel otthona biztonságban marad. Tisztaság: A tisztaság arra utal, hogy nincs jelen látható részecske, mint például vegyi anyagok, por, rostok stb. A tiszta tárgy vagy a felület szabad szemmel szennyeződésmentesnek tűnik, de tartalmazhat még olyan káros mikrobákat és kórokozókat, amelyek terjeszthetik a fertőzést, sőt színtelen vegyi anyagokat, amelyek észrevétlenül maradhatnak. Például, ha egy felületet vízzel öblítünk, eltávolítjuk az élelmiszer-anyagokat, és “tiszta” megjelenést kap, de ez nem jelenti azt, hogy mentes a baktériumoktól és más mikrobáktól; Lehet, hogy még mindig ott vannak, és terjeszthetik a betegséget.

Sterilitás: A sterilitás arra utal, hogy nincs élő baktérium, mikroba, amely képes reprodukálni és elterjedni. A sterilizációs módszerek elpusztítják az összes baktériumot, gombát, spórájukat és vírusokat. A sterilizálási módszerek végtelenül fontosak: megtisztítják mind a jótékony, mind a káros mikrobákat. Egy dolog, amelyre emlékezni kell, az a tény, hogy az objektum vagy a felület steril, nem feltétlenül jelenti azt, hogy tiszta. Például a forrásban lévő víz elpusztítja az élő mikroorganizmusokat és vírusokat, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vízmentes a kémiai és fizikai szennyeződésektől; a vizet szűrni kell, hogy tiszta legyen (a szűrés bizonyos baktériumokat és nagy mikroorganizmusokat is eltávolíthat).