Több fertőzés van, mint amiről beszámoltak

A Helmholtz Zentrum München által vezetett új tanulmány szerint a németországi Bajorországban a gyermekeknél jelentett esetekben hatszor nagyobb SARS-CoV-2 expozíciós arány mutatkozott. Ez rávilágít az antitest-szűrések értékére a járvány monitorozásához. A tanulmány új megközelítést ír le a SARS-CoV-2 elleni antitestek nagy pontosságú mérésére is.

A jelenlegi antitest-tesztelési stratégiák elég hiányosak, ami hamis pozitív eredmények nagy hányadához vezet. Német kutatók vezetésével a Helmholtz Zentrum Münchenben új megközelítést dolgozott ki a SARS-CoV-2 elleni antitestek mérésére az antitest pozitivitás kettős pozitív válaszként történő meghatározásával, mind a vírus receptorkötő doménjével, mind nukleokapszid fehérjéivel szemben. Ez a kétlépcsős megközelítés pontosabb vizsgálati eredményeket tesz lehetővé, közel 100% -os specificitáshoz és 95% -nál nagyobb érzékenységhez vezet. Mivel Ziegler és csoportja már végzett egy nagyszabású szűrővizsgálatot az 1. típusú diabéteszes gyermekeknél, könnyedén és gyorsan alkalmazhatják a SARS-CoV-2 antitestek újszerű vizsgálati módszerét meglévő vizsgálatukra is.

2020 januárja és 2020 júliusa között a kutatók csaknem 12.000 bajorországi 1–18 éves gyermek vérmintáit vizsgálták, a SARS-CoV-2 kettős antitest pozitivitásra. Április és július között átlagosan 0,87% -os antitest gyakoriságot detektáltak. A Bajor Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság által jelentett pozitív esetek előfordulási gyakoriságához képest (április és július között 0–18 éves bajorországi gyermekeknél) ezek az antitest-gyakoriságok hatszor magasabbak voltak. Az eredmények nem mutattak különbségeket nemben vagy életkorban. Az antitest-pozitív gyermekek csaknem fele (47%-a) tünetmentes volt. A vírus-pozitív családtagokkal rendelkező gyermekeknél az egyharmaduknak (35%) volt antitestje.