Többet ésszel, mint penésszel

Az élelmiszereinken megjelenő penész esetén elsőnek a nem megfelelő higiénia jut eszünkbe, de vannak, akik azt állítják, hogy az ételeken megjelenő penészfoltok a bizonyítékai annak, hogy a vásárolt termék hagyományos eljárással készült, és csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagot, tartósítószert.

A penész mikroszkopikus méretű gombákból áll, amelyek növényi, vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon terjednek el. Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek, amelyek az embernek hányást, hasmenést, bőrkiütéseket okozhatnak. Huzamosabb ideig fogyasztva rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek. Számos penészgombát a gyógyszer- és az élelmiszeriparban használnak fel antibiotikumok és élelmiszerek gyártására. A penészes lekvárokat nem lehet étkezési célokra felhasználni, dobjuk ki őket, de a penészes kemény sajtról a penészes részt levágva még fogyasztható lesz a termék.

A penészgombák általában szobahőmérsékleten szaporodnak, de bizonyos fajok a hűtőben tárolt élelmiszereken is képesek elterjedni. Ahhoz, hogy egy étel megpenészedjen, az szükséges, hogy az étel megfertőződjön spórákkal, ezen kívül savas közeg, szobahőmérséklet, nedvesség és oxigén szükséges. Hogy elkerüljük a penészesedést, figyeljünk oda a megfelelő tárolásra és használjuk fel élelmiszereinket a minőségmegőrzési időn belül. Ha otthonunkban penészes terméket találunk, ne szagolgassuk azt, légzőszervi problémák alakulhatnak ki. A penészes terméket csomagolással együtt helyezzük a kukába, a tárolás helyét fertőtlenítsük le alaposan és ellenőrizzük, hogy a közelben található élelmiszerek nem fertőződtek-e meg. A kemény állagú zöldségek, gyümölcsök penészesedésénél – káposzta, sárgarépa – elég levágni a penészes foltot legalább 2,5 centiméter mélyen és a maradék még felhasználható. A téliszalámin megjelenő penészt elég ledörzsölni, de más hentesárut ki kell dobni penészesedés esetén.