Tudja, hogy melyik a világ leghosszabb folyója?

A világ leghosszabb folyója a torkolatától a legtávolabbi forrásig mérve valószínűleg az Amazonas, amely a Perui Andoktól 4345 mérföldnyire Brazílián át az Atlanti-óceánig folyik. Azonban sok múlik azon, hogyan mérjük. 2007-ig a cím a Nílusé volt, amely 4-258 mérföldet fut a burundi hegyektől híres és termékeny delta-rajongójáig, ahol Egyiptomban találkozik a Földközi-tengerrel.

A világ leghosszabb folyója tehát lehet a Nílus és az Amazonas is, attól függően hogyan mérjük, erről pedig még többet az axa-assistance.hu weboldalon olvashat. A két hossz elég közel van ahhoz, hogy a mérési technikák és filozófiák meglehetősen ellentmondásosak lehessenek. Valójában az Amazonas kutatását végző földrajztudósokat részben a brazil kormány finanszírozta. Az ókori egyiptomiak a folyó szájától mintegy 1700 mérföldre, a folyótól a patakig, ismerték a Nílust. Kr. U. 150-ben Ptolemaiosz, a római Egyiptomban élő híres görög geográfus azt írta, hogy a folyó az afrikai belső tér mélyén lévő „Hold-hegységéből” származik. 1862-ben John Hanning Speke angol felfedező Afrika keleti partvidékéről utazott, hogy megtalálja a forrásnak vélt folyót, ott ahol a az kilép a Victoria-tóból a mai Ugandában.

A földrajzkutatók csak a 20. század közepén fedezték fel az Amazonas legtávolabbi forrásait, és csak a GPS-technológiák megjelenésével lehetett egyre pontosabb becsléseket végezni, például a 2007-es felmérést. A nagy folyók az évszakok és az évek során megváltoztatják az irányt, és megnehezítik annak meghatározását, hogy melyik mérés tartalmazza a pontos hosszát. A légvonalban körülbelül 2400 mérföld van a Nílus forrásától a kimenetig (a kanyargó Amazonas csupán 1100 mérföldnyi egyenes távolságot tesz meg). Amennyiben bővebb leírást olvasna ezekről a folyókról keresse fel az axa-assistance.hu weboldalt.