Új gyógyszerjelöltet találtak kéz-, száj- és körömfájásra

A Nature Communications folyóiratban megjelenő tanulmány jó híreket közöl a nehezen kezelhető betegségek vírusellenes gyógyszereinek felkutatásában. A kutatók potenciális új gyógyszerjelöltet azonosítottak az enterovírus 71 ellen, amely a csecsemők és a kisgyermekek kéz-, láb- és szájbetegségének gyakori oka.

A kérdéses vegyület egy kis molekula, amely az RNS-hez, a vírus genetikai anyagához kötődik, és megváltoztatja a 3-D alakját oly módon, hogy megakadályozza a vírus szaporodását anélkül, hogy károsítaná emberi gazdáját. Jelenleg nincsenek FDA által jóváhagyott gyógyszerek vagy vakcinák az enterovírus 71-hez, amely évente több százezer gyermeket érint, különösen Délkelet-Ázsiában. Míg a legtöbb ember 7-10 napon belül gyógyul, miután alig szenved egy kis láz és kiütések után, a súlyos esetek agyi gyulladást, bénulást és akár halált is okozhatnak. A munka előkészítheti az utat más vírusfertőzések új kezelési módjaihoz is – állítja a Duke Egyetem, a Case Western Reserve Egyetem és a Rutgers Egyetem tudóscsoportja.

Hagyományosan a legtöbb gyógyszert úgy tervezték, hogy fehérjékhez kötődjön, hogy blokkolja vagy megzavarja szerepüket a betegség előidézésében. De az emberek genomjának és mikrobiális kórokozóinak nagy része nem kódolja a fehérjéket, ami azt jelenti, hogy genetikai anyaguknak csak egy részét célozzák meg a meglévő gyógyszerek. “Azoknál a betegségeknél, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kezeléssel, talán az a probléma, hogy rossz dolgot céloztunk meg” – mondta Amanda Hargrove társszerző, a Duke kémiai docense. A fehérjék megcélzása helyett Hargrove és mások az RNS-t célzó kis molekulákat keresik, amelyeket a legtöbb gyógyszerfelfedező program figyelmen kívül hagyott. Amikor egy olyan vírus, mint az enterovírus 71 (vagy a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus) megfertőzi az emberi sejtet, az RNS-ét a sejtbe fecskendezi, hogy másolatokat készítsen magáról, amelyek miatt végül kitörnek szomszédos sejteken.