Újrahasznosítás a háztartásban

Hazánkban éves szinten 18 millió tonna hulladék keletkezik, aminek a feldolgozása, tárolása súlyos probléma. A hulladék mennyiségének csökkentésére az egyik megoldás az újrafelhasználás, ami amellett, hogy csökkenti a természetbe visszakerülő szemét mennyiségét, védi földünk erőforrásait is.

Az újra feldolgozott anyagok 50%-a háztartásokból származik, ezért egyre fontosabb, hogy a lakosság is szelektálva, tulajdonságaik alapján csoportosítva gyűjtse a háztartási hulladékot.  A háztartásokban főként fa, fém, papír, műanyag, üveg, valamint szerves hulladékot tartalmazó szemét keletkezik. hazánkban a hulladékszállítás is szelektálva történik, meghatározott napokon tudjuk a külön válogatott papír és műanyaghulladékot színes zsákokban kihelyezni. Háztartásunkban mi magunk is odafigyelhetünk az újra hasznosításra. Ha kertes házban lakunk, adott a lehetőség, hogy komposztáló területet alakítsunk ki, ahol a háztartásunkban keletkező zöldhulladékot, például krumplihéjat, almacsutkát, saláta, karfiolszárat tudunk elhelyezni, amit aztán növényeink táptalajának javítására használhatunk fel.

Felhasználhatjuk a kiürült tojástartót is, feltöltjük földdel és kora tavasszal magokat ültetve bele kiváló paradicsom- és paprika palántákat nevelhetünk benne. Műanyag palackból készíthetünk ötletes madáretetőt, amit akár az erkélyen is elhelyezhetünk. A fémhulladékokat külön gyűjtve a méhbe tudjuk leadni, az alumínium dobozokat (energiaital) a legtöbb nagy áruházban le tudjuk adni a sörösüvegek mellett, így még pénzt is megtakaríthatunk. Kinőtt, megunt ruháinkat is felhasználhatjuk: egy ügyes anyuka kezében táskává, tolltartóvá válhatnak.  Ez csak pár ötlet, nem nagy erőfeszítés, de ezzel is hozzájárulunk környezetünk védelméhez.