Ultrahang az agyi betegségek kezelésében

Az ultrahangot nem csak képalkotó technikaként alkalmazzák, hanem az ultrahang célzott impulzusai nagyon pontos kezelésként alkalmazhatók számos agyi betegség esetén, amelyekre korábban csak korlátozott kezelési lehetőségek voltak. Az elmúlt években számos ilyen jellegű forradalmi technikát fejlesztettek ki, elsősorban Torontóban, de a bécsi MedUni-ban is.

A bécsi technika javítja az agy működését azáltal, hogy külsőleg aktiválja a még működő neuronokat. Javulás várható különböző neuropszichiátriai agybetegségekben, mint például az Alzheimer-kórban, a Parkinson-kórban, a szklerózis multiplexben és a neuralgiában. A Bécsi MedUni és a Torontói Egyetem közösen írt, az „Advanced Science” szakfolyóiratban közzétett áttekintése azt mutatja, hogy az új kezelések már széleskörű klinikai alkalmazáson dolgoznak. Az elmúlt években új koncepciókat dolgoztak ki az ultrahang agyterápiára. Az erősen fókuszált ultrahanghullámok már alkalmazhatók nem invazív műtétekhez, a terápiás szerek vagy gének fokális szállításához az agy kiválasztott területeihez és az ideghálózatok terápiás modulációjához különböző agybetegségek esetén.

Roland Beisteiner szerint, aki a bécsi MedUni Ideggyógyászati ​​Osztályán és a Bécsi Általános Kórházban ultrahanggal (TPS) felügyelte a transzkranialis pulzáló stimuláció új módszerének kidolgozását, az új ultrahang technikák valódi előnyt jelentenek a klinikai gyakorlatok számára. „A Bécsben és Torontóban kifejlesztett technikák olyan innovatív kiegészítő lehetőségeket jelentenek, amelyekkel kiegészíthetjük a már meglévő kezeléseket. A most közzétett betegadatok azt mutatják, hogy a transzkranialis ultrahang-újítások biztonságosak és készen állnak a széleskörű klinikai alkalmazásra.” A bécsi technika hatalmas extra előnye, hogy gyakorlatilag mentes minden mellékhatástól.