Valóban keveset isznak a mai gyerekek?

Egy nemrégiben készült reprezentatív kutatás arra világított rá, hogy a magyar gyerekek nem isznak elegendő vizet. A kutatás azt is kiemelte, hogy a négy és tíz év közti korosztály ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye.

Keveset iszik a gyerek, amiről mindenképp beszélni kell, hiszen nagyon nagy probléma. A víz ivás fontosságát nem lehet eléggé emlegetni, holott sokan úgy vélik erről a témáról felesleges beszélni, hiszen mindenki számára egyértelmű. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Annak ellenére, hogy a többség tisztában van a vízfogyasztás fontosságával, mégis nem ritka, hogy a folyadék bevitel kizárólag cukros üdítőitalok és színezékekkel teli teák fogyasztásából áll, ami nagy hiba. A mai rohanó életmód, a rengeteg inger, amely a nap folyamán ér minket, nem csupán a felnőttekre, hanem a gyerekekre is kihatással van. Ugyanis a gyerekek sem fogyasztanak elegendő folyadékot, ráadásul a bevitt folyadék mennyiség sem víz, hanem sokkal inkább cukros üdítők. A kutatás szerint a hét és tíz év közti gyerekek negyede kritikusan kevés vizet fogyaszt, azonban a kisebb gyermekek, a négy és hat éves közötti gyermekek esetében sem túl rózsás a helyzet.

A kilenc és tíz év közti fiúk esetében a legrosszabb a helyzet, mivel esetükben negyven százalék mondható kritikus határérték alatti vízfogyasztónak. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb gyerek nem igazán szereti a csapvizet, ezért is inkább az agyonízesített, cukros löttyöket fogyasztja. A minőségi víz fogyasztás komoly probléma, amit komolyan kell venni. Érdemes gyakran megkérdezni a gyereket, hogy nem-e szomjas. Olykor egy egyszerű kérdéssel eszébe lehet juttatni, hogy folyadék bevitelre van szükség. Bővebb információkért látogasson a wellnetviztisztito.hu weboldalra!