Védekezés a vakond ellen

A vakondok elleni védekezés fontosságát nem kell bemutatni azoknak a kerttulajdonosoknak, akiknél megjelentik ezek az apró földi állatok. Az elmúlt években egyre többen arról számolnak be, hogy a kertjükben több bosszúságot okoznak a vakondok, mint valaha.

A kerttulajdonosok felháborodása érthető, hiszen a vakondtúrások nem csak a kert képét rontják, hanem sok esetben tönkreteszik a pázsit és a palánták gyökérzetét is. Egyesek elnézőbben ezekkel a kis állatokkal szemben, mások pedig egyre nehezebben tolerálják az okozott károkat.

Mindkét oldal igazát meg kell érteni, hiszen alapvetően nem tudjuk meghatározni, hogy a vakond hasznos állat vagy közönséges kártevő. Mindenesetre tudnunk kell, hogy a vakond is az élő környezetünk része, így joga van az élettérhez. Ráadásul számos kártevő rovarfélét pusztít, többek között a pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket és a százlábúakat is. Szintén pusztítja a földigilisztákat, amelyek viszont a kertünk rendkívül értékes lakói. Tulajdonképpen hiába próbáljuk eldönteni, hogy a vakond hasznos vagy sem, hiszen védett állat, ilyen módon az irtása nem lehetséges.

Lehetséges viszont a vakond elleni védekezés oly módon, hogy elriasztjuk az adott területről. Rendkívül egyszerű módszer a gázolajba vagy petróleumba mártott rongy, aminek szaga riasztóan hat a vakondra. Ha kevésbé hiszünk az ilyen praktikák hatékonyságában, tehetünk egy próbát a kereskedelemben kapható vakondriasztó készítményekkel. Ezek olyan vegyi anyagokat választanak ki, amelyek riasztóan hatnak a vakondokra. A legáltalánosabban ismert ilyen készítmény az úgynevezett ammóniatöltetű patron, amely hozzávetőlegesen egy 500 négyzetméteres területről képes elriasztani a vakondokat. Ugyanilyen elven „működik” a sárfű nevű növény, amely a gyökerén riasztó hatású anyagot választ ki.