Vezetékes füstérzékelők

A füstérzékelőkre szinte mindenütt kötelező a lakossági elektromos szabályzat, és ennek oka van: a kutatások kimutatták, hogy a füstérzékelők életet és vagyont mentenek azáltal, hogy korai, parázsló tűzre figyelmeztetik a lakosokat.

A házi tüzek gyakran olyan csendesen kezdődnek, hogy a lakók nem is sejtik, hogy az otthon ég, amíg már késő. A füst jóval a lángok megjelenése előtt megölheti az ott lakókat. A füstérzékelők egész nap és egész éjjel ébren vannak, folyamatosan érzékelik a füst és a tűz legkisebb jelét is. Minden füstérzékelő elektromos töltést igényel, és csak akkor működik, ha folyamatos elektromos töltéssel rendelkezik. Elektromos töltés nélkül a füstérzékelők haszontalanok. Tanulmányok kimutatták, hogy az összes meghibásodott füstérzékelő körülbelül 25 százalékát lemerült elemek okozták. A füstérzékelők kétféle stílusban kaphatók: akkumulátoros füstérzékelők, amelyek cserélhető elemekkel működnek, és vezetékes füstérzékelők, amelyeket háztartási áramkörök működtetnek, belső tartalék akkumulátorokkal, amelyek az áramforrás meghibásodása esetén lépnek be. A vezetékes füstérzékelőket biztonságosabb megoldásnak tekintik.

Mi az a vezetékes füstérzékelő? A “vezetékes” kifejezés minden olyan elektromos berendezést vagy készüléket jelent, amelyben az áramköri kábel közvetlenül a készülék elektromos csatlakozó dobozába fut. Más szavakkal, a vezetékes eszköz csatlakozik az elektromos aljzathoz. Kívülről a vezetékes füstérzékelők nagyon hasonlítanak az akkumulátorral működő füstérzékelőkhöz, és ugyanazon a helyen helyezkednek el az otthonon belül. A különbség az, hogy a vezetékes füstérzékelők tartalmaznak egy elektromos kábelt, amely láthatatlanul a mennyezet vagy a fal mögött halad közvetlenül a füstérzékelő hátuljába. Az elektromos kábel folyamatosan táplálja a füstérzékelőt, kivéve áramkimaradás esetén.