Víztisztítás házilag: szükséges?

Sokan aggódnak a vezetékes víz minősége miatt, esetleg a klóros (vagy egyéb, oda nem illő) mellékíz, illetve szag miatt döntenek úgy, hogy tisztább vízre vágynak. Ha felmerül annak a gyanúja, hogy otthonunkban a csapvíz esetleg szennyezett (egészségügyi határérték feletti nitrátot, netalán ólmot vagy arzént tartalmaz), akkor első lépésként mindenképpen hivatalos bejelentéssel kell élni a megfelelő szerveknél.

Azonban ha csak a kellemetlen ízektől, illetve szagoktól szeretnénk megszabadulni, akkor erre a célra tökéletesen megfelelő egy otthoni víztisztító berendezés, igaz, a tapasztalatok szerint nem biztos, hogy érdemes beruházni a több százezer forintos komoly gépekre. A legegyszerűbb (és egyben legolcsóbb) megoldás egy vízszűrős kancsó, amely pár ezer forintos tétel, aktív szénszűrős megoldással dolgozik, elsődleges célja, hogy az oldott szerves anyagokat megkösse, így az általa nyert víz friss zamatú, illatmentes. A következő szintet a csapra, illetve mosogató alá szerelhető aktív szén és mechanikai szűrővel ellátott készülékek jelentik. Ezek némileg költségesebbek, ám hatékonyabbak is. Amellett, hogy megkötik a szerves anyagokat, megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, és lágyítják a vizet.

A legprofibb berendezések fordított ozmózis technológiával tisztítják a vizet, mely membránjának az áteresztő mérete 0,0001 mikron, így szinte minden szennyező anyagot képes kiszűrni. Víztisztítás terén tehát elsősorban az igényinket kell felmérni, illetve a költségeket latba vetni, hisz függetlenül attól, hogy a legegyszerűbb kancsós megoldást, vagy a legprofibb RO gépet választjuk, a karbantartásra és a szűrők megfelelő időközönkénti cseréjére nagyon oda kell figyelni, mert ezek elmulasztása esetén a szűrő vissza szennyezheti a vizet, amivel sokkal többet árthatunk, mintha egyáltalán nem használnánk semmilyen víztisztítót.