Youtube – A világ egyik leghíresebb videómegosztó webhelye

Napjainkban már szinte mindenki használja az internetet, és vannak olyan webhelyek amelyek az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak. Ilyen például a Youtube is, ami egy videómegosztó internetes felület, ahol számtalan videó megtekinthető.

A youtube egy nyilvános videómegosztó webhely, ahová bárki tölthet fel és nézhet meg videókat. A Youtube-ot három PayPal alkalmazott alapította 2005 februárjában. A youtube-on rengeteg különböző témájú videó megtekinthető. A videók mellett egyaránt megtalálhatók s sorozatok, filmek, stb. A Yourube bár tiltja azoknak a felvételeknek a feltöltését, amelyek jogvédettek, azonban 2010-ben már percenként huszonnégy óra videót töltöttek fel a felhasználók, ezért sokkal nehezebbé vált elkerülni, hogy a jogvédett anyagok kikerüljenek a webhelyre. A feltöltők között vannak olyanok, akik a profitorientált tartalomszolgáltató cégeket képviselik, ám a videók legnagyobb részét azonban még most is magánszemélyek töltik fel.

Napjainkban már a sok nagy médiavállalatnak van saját csatornája a Youtube-on, ilyenek például a BBC, UMG vagy a CNN is. A zeneipar és a filmipar szintén fontos szerepet tölt be a webhelyen, és 2009-ben a Youtube prémium szekciót indított el, ahol teljes hosszban nézhetők végig filmek és sorozatok is. Ez azért jó, mert például így teljesen ingyen nézhető a Sony Music vagy az UMG, illetve a Vevo nevű online zenetévé csatorna. A statisztikák szerint havonta körülbelül egymilliárd ember nézi a megosztott videókat, és naponta több millióan iratkoznak fel az oldalra. A legelső videó, amit feltöltöttek a Youtube-ra a „Me at the zoo” volt. A Youtube tehát az egyik legnépszerűbb videómegosztó webhely, ami világszerte ismert és népszerű. Az internetezők közül talán nincs is olyan, aki ne ismerné a webhelyet és ne nézne videókat a csatornákon.